Bæredygtigt skovbrug

Bæredygtigt skovbrug

Bæredygtigt skovbrug i Danmark har siden 1980’erne været på dagsordenen når der er blevet snakke om international miljøpolitik. Og det har skam været et meget vigting emne siden da.

Bæredygtigt skovbrug handler alt sammen om en god økonomi i skovbruget samt økologi i skoven i sigselv. Det handler om variationer i træsorter og rigt dyreliv. I andre, og mere tropiske lande, har der været massive trærydninger i flere årtier, og dette har skabt en stor debat i Europa og resten af verden, om bæredygtigt skovbrug. Også her i lille Danmark.

bæredygtigt skovbrug

Vores skove vokser

I 1805 satte vi i Danmark bundrekort når det kom til skovareal i procenter. Vi var helt nede på at kun 3%  af Danmark var dækket af skov. Det har da ændret sig merkant og i øjeblikket er over 11 % af Danmarks areal skov, og  det tal stiger hvert år, heldigvis. Ifølge de internationale og Danske skovbrugplaner vil vi gerne fordoble arealet af skov i Danmark over de næste århundrede. Og vi er godt på vej.

Skovrejsning

En trægeneration spænder over 80 til 100 år og det er regeringens plan at fordoble arealet op til 20-25% i løbet af en trægeneration. Derfor er det vigtigt at vi ikke alene rejser flere skove på nye områder, men også at vi planter nye træer der hvor vi fælder skove til foreksempel, møbelproduktion.

Læs mere om skovrejsning.

Hvorfor mere skov

Bæredygtigt skovbrug har som sagt til formål at:

  • sikre god økonomi i selve skovbruget
  • sikre at skovens samlede areal i Danmark vokser
  • sikre dyrelivet trives i de Danske skove

Men er er mere.  træ er også en god, solid og sund energikilde i den kolde vinter tid. Og ved at have et bæredygtigt skovbrug, kan vi mindske brugen af olie og andre fossile brændstoffer. Derved mindskes c02 udslippet og alle vinder i den sidste ende.

Se her hvilken dyr og planter du finder i de Danske skove.

Brug skovens ressourcer

I danmark har vi jo et klima der ændrer sig meget fra tid til anden og fra årstid til årstid. Det er vi vandt til og vi har indrettet os derefter. Mange og stadig flere, er gået tilbage til at skove træ til brug ved opvarminig af deres hjem. Oge det er helt iorden. Træ er nemlig en supergod og miljøvenlig energikilde som vi i Danmark burde bruge meget mere af.

Brænde

Hvis du vil støtte bæredygtigt skovbrug, så burde du starte med at købe dig et brændefyr. Horfor det, spørger du nok? Fordi når vi fælder et træ, som optager co2, så planter vi jo et nyt eller to. De nye små hurtigvoksende træer optager meget mere co2 end det gamle træ gjorde. Når du så brænder dig træ i dit fyr, så udleder du godt nok noget co2 igen, men slet ikke i en størrelsesorden som hvis du ville afbrænde olie. Giver det mening?  En god ide for dig der gerne vil starte med at fyre med træ, er at købe lufttørret træ i foråret, lade det ligge og tørre videre indtil du skal bruge det i efteråret. Derved har du altid nyt og tørt brænde til de kolde vinteraftener.

Bæredygtigt møbelproduktion

Som en del af det Danske skovbrug spiller møbelproduktion en vigtig rolle. Det er noget vi værner om og vi har vel alle hørt om de Danske designere der i sin tid satte Danmark på verdenskortet med flotte møbeldesigns. Hos rustikdesign.dk går vi også op i at vores møbler er produceret af træ fra bæredygtige skove. Tag et kig på vores flotte vinreoler eller svævende hylder og se om ikke de passer fint ind i dit hjem eller hos en du vil overraske med en forsinket julegave.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *